diumenge, 6 d’abril del 2008

I ara què?

Ja ha passat gairebé un mes des de les eleccions i sembla una mica com si tornessim a estar en campanya, tant per la elecció de les meses de Corts Generals, com en la poropera votació de la Investidura de José Luis Rodríguez Zapatero.

Sembla que aquells que realment han perdut les eleccions ara es considerin imprescindibles i vulguin condicionar tota l'actuació del futur Govern. Pero aquesta és la dinàmica en la que hem entrat, la qual cosa fa preveure una legislatura difícil i complicada.

De moment, però, s'han constituït les meses i els Grups parlamentaris, amb una demostració de la voluntat del Grup Socialista de tenir en compte els grups minoritaris:

  • Convergència i Unió té un vicepresident al Congrés, un secretari al Senat i ha rebut prestats tres Senadors socialistes per poder fer Grup al Senat.
  • El Partit Nacionalista Basc té un secretari al Congrés, i ha rebut prestats sis Senadors socialistes per fer Grup al Senat.
  • Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya - Verds tindran Grup parlamentari al Congrés

Sembla, però que tot el que es faci és poc si no s'aconsegueix una visualització de la capacitat de condicionar el futur Govern. I el futur Govern tindrà el recolzament dels Socialistes i s'haurà de pactar puntualment cada assumpte amb altres Grups per tirar endavant la política del programa electoral.

Evidentment els altres Grups hauran de triar entre fer possible aquest programa incidint puntualment en alguns aspectes o dificultar-ho. Els diferents Grups no poden aspirar a que el Govern apliqui el seu programa, però poden dificultar l'aplicació del Programa dels socialistes.

En qualsevol cas, cal recordar que l'alternativa global no passa pels Grups minoritaris, si no per la gavina blava.

I ara què? Que farem cada un?